Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een buitenlamp?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een buitenlamp?

buitenlampencenter No Comment
Uncategorized

Bij het aanschaffen van een buitenlamp is het belangrijk om te bedenken welk buitenverlichting het beste past. Welke plek buitenverlichting is er nodig? Voor in de tuin, terras, balkon of voortuin, wat heeft de voorkeur? Een wandlamp voor bij de buitendeur, verlichting voor op de oprit of tuinpad? Er is enorm veel keus in het kiezen van goede buitenverlichting. Waar moet men zoal op letten en wat voor soorten verlichting zijn er allemaal?

Slimme buitenverlichting

Kwaliteit is belangrijk voor het kiezen van goede buitenverlichting. In iedere prijsklasse zijn de mooiste en apartste stijlen te koop(modern of klassiek) wat voor iedereen betaalbaar is. Er zijn tegenwoordig led- lampen die warm licht uitstralen in plaats van fel wit licht. Bovendien gaat led- verlichting gemiddeld 35.000 branduren mee, en een led-lamp verbruikt minder stroom (5 tot 10 watt) dan een gloeilamp of halogeen spot(50 watt). Ook kan men kiezen voor buitenlampen op zonne-energie, wat goedkoper en milieuvriendelijker is.

Buitenverlichting geeft een veilig gevoel

Met een buitenlamp voelt men zich veelal veiliger, niets is fijner om thuis te komen met licht en sfeer, nog voordat men het huis binnenstapt. De meest voorkomende verlichting zijn wandlampen, tegenwoordig vaak met bewegingssensor, zodat de weg naar de voordeur goed te vinden is. Deze gevelverlichting houden ongewenste gasten vaak buiten de spotlights. Maar men kan ook kiezen voor lampen met schemersensor die automatisch aan springen zodra het gaat schemeren, zodat men niet zelf handmatig de verlichting aan hoeft te doen. Met een oprit of carport voor de deur zijn grondspots erg populair. Zo weet men de auto precies netjes tussen de lampjes te parkeren en het ziet er bovendien warm en sfeervol uit.

shutterstock_415274113

Eerst de tuin inrichten dan pas de verlichting aansluiten

Voordat de tuin wordt aangelegd, zorg dan dat de kabels voor verlichting al getrokken zijn. Het eerste wat nodig is voor buitenverlichting, is het netwerk voor elektriciteit. Zorg dat alles netjes weggewerkt kan worden zonder dat er opzichtige lelijke kabels te zien zijn. Het is ook minder werk als alles van te voren is aangelegd, bovendien is het ook veiliger als de kabels weggewerkt zijn. Licht in de tuin moet vooraf bepaald zijn, op welke plek hij komt te staan. Bij tuinverlichting kan men bijvoorbeeld denken aan accentverlichting of sfeerverlichting of een lamp als blikvanger. Maak gebruik van een goed lichtplan.

De keuze voor het soort buitenlamp is heel persoonlijk. De hoeveelheid licht die men nodig heeft en op welke plaatsen er aangelegd moet worden. De meeste mensen willen buitenverlichting voor een beter gevoel voor veiligheid, maar ook om de mooiste hoekjes van hun tuin of veranda te belichten.