Welke stijl buitenlampen vind jij leuk?

Welke stijl buitenlampen vind jij leuk?

buitenlampencenter No Comment
Uncategorized

Verlichting buiten is door de jaren heen enorm geëvolueerd. Waar het vroeger alleen belangrijk was dat men zag waar men liep, zijn buitenlampen er nu ook om een bepaalde sfeer in de tuin te creëren. De stijl van het huis bepaalt grotendeels ook de stijl van de lampen die buiten geplaatst worden.

Moderne buitenlampen stralen meestal wit en helder licht uit. Het lichtelement zit vaak achter een mat glas, en schijnt niet rechtstreeks in de ogen. De vormen zijn strak: buisvormig, bolvormig of rechthoekig. Het materiaal voor moderne buitenlampen is vaak kunststof, metaal of roestvrij staal. De armaturen zijn hoofdzakelijk in zwart, grijs, wit of chroomkleur. Moderne lampen zien er functioneel uit, en toch maken ze deel uit van de sfeermakers.

Industriële buitenlampen zijn een klasse apart. Deze zijn jaren lang gerecupereerd geweest uit oude scholen, ateliers of boerderijen. Denk bijvoorbeeld aan het typische ‘stallicht’: een ovalen schijf met daarin het lichtelement, afgesloten met een mat glas en daar overheen nog een draad. Een ander voorbeeld zijn de schotelvormige lampenkappen met daaronder een langwerpige glazen stolp waarin de lamp zich bevindt. Bij de meeste van de industriële lampen schijnt het licht niet rechtstreeks in de ogen, maar is het verborgen achter glas. Het succes voor dergelijke stijl was op een bepaald moment zodanig groot dat producenten nieuwe lampen zijn gaan maken op basis van deze oude modellen. De nieuwe industriële lampen zijn dan ook aangepast aan alle huidige vereisten qua veiligheid en milieu.

shutterstock_448532623

Klassieke lampen doen het ook nog altijd goed in de tuin. In deze stijl zijn vooral de lantaarnvormige lampen een groot succes. Ze komen voor als muurlampen, hanglampen onder het afdak, of echte hoge lantaarnpalen. Het lichtelement is altijd zichtbaar. En om het nog echter te maken, worden er zelfs kaarsvormige lichtelementen in geplaatst. Ondanks de eenzijdige vorm van een lantaarn, vind men hierin ook veel variatie. Gaande van vrij strakke en eenvoudige modellen tot ontwerpen vol krullen en franjes.

De buitenlampen zijn een volwaardige industrie geworden. Buitenlampen worden als onderdeel van een tuinontwerp beschouwd, en soms zelfs al mee opgenomen in de bouwplannen van het huis. Muurlampen, lampen langs tuinpaden en tussen de struiken worden op mekaar afgestemd en vormen één sfeervol geheel. Ook het terras wordt voorzien van licht zodat er op zomerse avonden zo lang mogelijk kan genoten worden.

Tuinlampen zijn dus niet langer gewoon maar om licht te hebben in de tuin. Het is belangrijk om een goede keuze te maken en op die manier de gewenste look voor de buitenomgeving te creëren.